Интервю за marica.bg на кредитния консултант Петя Енева

Петя Енева  има дългогодишен опит в областта на банковото кредитиране. Завършила е магистърска програма по специалност „Финанси“ и притежава професионална квалификация като „Икономист-Банкер“ от С.А. „Д.А. Ценов“ в град Свищов. Освен това, има и допълнителна професионална квалификация като „Психолог“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методи“ в град Велико Търново. Тя е и медиатор, регистриран в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието и е член на Мрежата на медиаторите при Споразумения.

1. Защо избрахте тази професия и от колко време сте кредитен консултант?

През есента на 2020 година започнх работа като кредитен консултант, след като вече имах 23 години стаж в банковата система. Тук е мястото да кажа, че всички колеги, независимо дали имат банков стаж или не, преминават през много детайлно обучение, с отделен самостоятелен модул по продукти на всички банкови институции и това допринася за поддържане на едно добро експертно ниво от квалифицирани кредитни консултанти. За мен специално това беше допълнително надграждане и опит.

2. Защо е по-добре да ползваме услугите на кредитен консултант пред това да си изберем сами банка и да отидем в нея?

Предлагането на консултации с кредитен консултант е полезно за клиентите, тъй като им дава възможност да получат сравнение между 3 и 5 оферти, без да губят време и да посещават банките. Този вид услуга стана още по-важен по време на пандемията, когато клиентите имат нужда от високо качество на обслужване с ограничен контакт.

Използвайки консултация със специалист, клиентите могат да се възползват от най-добрите условия, т.к. банките биват поставени в конкурентна среда. Добрата подготовка по продуктовите изисквания и кредитните политики на различните банки позволява на консултантите да избегнат бъдещи проблеми и да предвидят какво е необходимо за финализиране на сделката.

Голяма част от работата на консултантите е свързана с подготовката на всички детайли около структурата на кредита, процента на финансиране и обезпечението.

3. Споделете за интересни и трудни казуси, по които сте работили и как търсите и намирате правилното решение?

Работата ми в банка беше пълна с интересни и трудни случаи всеки ден. Почти никога не се случва човек да попадне на идеалния вариант. Има проблеми с доказването на доходите, грешки от миналото при обслужването на кредити и така нареченото „лошо ЦКР“, проблеми с централния кредитен регистър и конфликти между членовете на семейството при инвестиции или сделки. Винаги има нещо интересно и понякога трудно, но успявам да се справя и това ме радва. Не рядко се случва клиентите да пристигат с едни очаквания, но след разговорите техните планове да се променят. Важно е взаимното доверие, което създаваме и подготовката на добре мотивирано предложение за нашите партньори. Банките станаха изключително гъвкави в последните години и клиентът е в центъра на вниманието. Стремим се винаги да намерим подходящо решение.

4. Желанието за кредит – потребителски или ипотечен винаги е продиктувано от потребност. Също така обаче е обвързано и с реални възможности. Какви са основните неща, с които е необходимо да се съобрази човек, който е решил, че му е необходим кредит?

Важно е да изберем подходящия кредитен продукт, който ще ни спести разходи и грижи в бъдеще. Планирането на личните финанси е от съществено значение – трябва да помислим за размера на месечните плащания спрямо нашия доход. Сега е особено важно да имаме средства настрани за неочаквани разходи, нещо като станалия популярен напоследък израз „авариен фонд“, който да може да покрие поне 3 месеца нашите разходи в случай на проблеми като загуба на работа, повишаване на лихвите по кредита или здравословни проблеми.

Leave a Comment