Продължава покачването на цените на жилищата. В Coфия вapиpaт мeждy 1800 и 3000 eвpo нa ĸв. м.

На пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2024 г. се наблюдава ръст след по-спокойния период, в който се предвиждаха спадове през предходните тримесечия на 2023 г. Цените на жилищата продължават да нарастват, като през първото тримесечие на 2024 г. е регистриран рекорден ръст от 16% в сравнение със същото тримесечие на 2023 г., а спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. ръстът е около 7%.

Специалистите в бранша обясняват повишените цени с усилено търсене. След период на изчакване, много купувачи, притеснени от еврооптимизма, отново започват активно да търсят имоти. Според данни на Arcо Real Estate, все повече сделки се реализират с ипотечно кредитиране, а средните цени на жилищата се задържат без съществени промени.

Ценовите диапазони за двустайни апартаменти са между 1800 и 2000 евро/кв.м., а за тристайни между 1700 и 1900 евро/кв.м. В централните райони на столицата цените стартират от 2000 евро/кв.м., като средната стойност за идеалния център е около 2500-3000 евро/кв.м.

През второто тримесечие на 2024 г. има ръст в броя на сделките с имоти, като общият брой на вписаните сделки достига 54,379, спрямо 43,799 през първото тримесечие. В София са вписани 9641 сделки, в сравнение с 7298 преди. Във Варна и Пловдив също се наблюдава увеличение на вписаните сделки, което демонстрира активността на пазара.

Haй-пpeдпoчитaни тип имoти

Според данни на Arco Real Estate за второто тримесечие на 2024 г., най-търсените имоти остават двустайните и тристайните апартаменти. Двустайните жилища заемат първо място сред предпочитаните, следвани от тристайните. Интересът към едностайни, многостайни апартаменти, ателиета и мезонети остава по-слаб. Търсят се завършени и обзаведени имоти, готови за живеене.

Най-предпочитаните райони включват южните части на София и широкия център, особено квартали като Лозенец, Витоша, Хладилника, Кръстова вада, Манастирски ливади и Овча купел. Други търсени райони са Симеоново, Драгалеваци и Бояна. Важни фактори за клиентите са възможностите за паркиране, близостта до търговски вериги и учебни заведения, както и до метростанции.

Популярността на жилищата в строеж продължава да расте, благодарение на новите сгради в столичния район. Наблюдава се увеличение на предлагането на къщи в близост до София, докато предлагането на офис и търговски площи остава ограничено.

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Кръстова вада, Витоша и Овча купел, благодарение на новото строителство в тези зони. Средните цени на предлаганите имоти варират от 1300 евро на квадратен метър до около 2000 евро на квадратен метър, в зависимост от етапа на завършеност на имота, местоположението и характеристиките му.

Πлoвдив

В града под тепетата се забелязва нова тенденция – по-голямо поскъпване на новото строителство. Според данните, търсенето на парцели е нараснало в сравнение с предходните три месеца на годината. Средните цени на имотите варират между 1000 и 1500 евро на квадратен метър, в зависимост от характеристиките и местоположението на имота.

Най-предпочитаните райони в града са Кършияка, Христо Смирненски, Тракия и Център. Средните цени на имоти за продажба в Центъра на Пловдив са в диапазона от 1500 до 2500 евро/кв.м., в Кършияка между 1000 и 1500 евро/кв.м., в Христо Смирненски от 800 до 1200 евро/кв.м., а в Тракия между 900 и 1500 евро/кв.м., в зависимост от характеристиките и състоянието на имота.

Baĸaнциoнни имoти

Според информация от Aгeнция пo впиcвaниятa, за първото тримесечие на 2024 година се наблюдава спад на сделките с имоти в планинските и морските курорти с над 10%. Купувачите включват както български граждани, така и чужденци, сред които поляци, германци и украинци. Най-предпочитани са имотите с хубава локация, близо до морския бряг, като най-търсени са студията и двустайните апартаменти.

Клиентите избират готови за ползване имоти, обикновено обзаведени и разположени в сгради с ниска такса поддръжка. Средните цени на студията се движат между 40 и 45 000 евро, докато двустайните апартаменти са около 70 000 евро.

В Северното Черноморие, най-атрактивни за покупка са имотите в курортите Св. Св. Константин и Елена, Чайка, както и в градовете Балчик, Каварна и Бяла.

Централното Черноморие, включващо местата Несебър, Свети Влас, Слънчев бряг и Поморие, остава предпочитано за покупка на недвижим имот, а интересът към жилища в Южното Черноморие е най-голям в Созопол и Черноморец. За планинските курорти, Боровец (близо до София), Пампорово и Банско също са в центъра на интереса, като цените при тях са по-достъпни.

Leave a Comment