БНБ все пак призна, че при ипотечното кредитиране съществува потенциален риск

Управителят на Българската национална банка /БНБ/ Димитър Радев обяви, че централната банка преминава от режим на статистическо наблюдение към надзорно наблюдение и отчетност. Тази стъпка е предприета на фона на предупреждения за потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране, въпреки че самият Радев не идентифицира непосредствени проблеми в процедурата. Решението бе взето след коментари от икономисти относно рисковете от балон на жилищния пазар.

В понеделник БНБ представи шест критерия, които финансовите институции трябва да спазват при отпускането и предоговарянето на кредити. Тези мерки включват мониторинг на съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението, както и на плащанията по обслужване на дълга в отношение на доходите на кредитополучателя. Целта на тези действия е да се формализира оценката на рисковете и да се подготви банковият сектор за адекватна реакция в случай на материализация на рисковете.

Радев увери, че в краткосрочен план кредитополучателите няма да изпитат сериозни затруднения във връзка с новите изисквания.

Гуверньорът посочва, че подобен подход е напълно в духа на доктрината на БНБ да подготвя сектора за работа при неблагоприятни развития на кредитния пазар, дори вероятността от подобни развития да изглежда минимална в момента.

Той подчерта, че през последната година БНБ активно комуникира с банките, което е показател за адекватна реакция на пазара. В анализа, публикуван от банката, се отбелязва, че не се наблюдава прегряване в жилищното кредитиране, въпреки увеличението на одобрените кредити. За миналата година ръстът на ипотечните кредити е 19,9%, сравнено с предходните години. За 2022 г. увеличението им е било с 16,1 %, а през 2021 г. и 2020 г. – съответно с 15 % и 10,1 процента, което ни насочва към стабилизиране на сектора.

Leave a Comment